Loading

Ce verificăm la un chiller? – Mentenanță chillere

mentenanta-chiler

Chillerele sunt echipamente care asigură răcirea apei necesare în sistemele HVAC, pentru spații medii sau mari sau în procese industriale (precum injecția de mase plastice, turnătorii, etc.)
Chillerele sunt de cele mai multe ori cele mai mari consumatoare de energie electrică dintr-o clădire comercială sau industrială. Întreținerea instalației de răcire cu echipament de tip chiller este esențială, fie că vorbim de confortul ocupanților, de liniile de producție industriale sau de eficiența energetică a unei clădiri.

Lucrările de mentenanță periodice

Pentru a prelungi durata de viață a echipamentului şi pentru ca acesta să aibă un randament optim, echipamentele de tip chiller trebuie să fie întreţinute corespunzător. Mentenanţa trebuie să facă obiectul unui program permanent, din momentul punerii în funcţiune a sistemului. Deasemenea, mentenanța periodică corespunzătoare vă asigură că chiller-ul satisface nevoile clădirii dvs., prelungind totodată durata de viață a echipamentului.

Ce verificăm la un chiller?

Operațiuni minimale de întreținere și mentenanță a chillerelor:

  1. Verificarea circuitului de freon

Mentenanţa circuitului agentului frigorific include crearea unui jurnal al condiţiilor de funcţionare şi verificarea periodică a nivelului de ulei şi agent frigorific. Regulamentul (CE) nr. 842/2006 privind anumite gaze fluorurate cu efect de seră şi actele de punere în aplicare, examinează în detaliu cât de des este necesară întreținerea echipamentelor care conțin freon precum și obligativitatea operatorilor sau a deținătorilor de astfel de echipamente de a păstra un registru de service și verificare al echipamentului.

În contextul Regulamentului privind gazele F, întreţinerea sau service-ul echipamentelor trebuie efectuate de către personal sau societăţi comerciale care deţin un certificat adecvat.

  1. Analiza uleiului

Starea în care se află uleiul din compresor poate fi un indicator al stării generale a circuitului agentului frigorific, precum şi pentru uzura compresorului. Pentru a menţine un nivel ridicat de performanță al chillerului, este recomandată efectuarea unei inspecţii anuale a uleiului de către un laborator calificat. Realizarea unei analize a uleiului la fața locului poate fi de asemenea utilă, deoarece astfel putem avea un punct de referinţă pentru realizarea unor comparaţii cu rezultatele testelor ulterioare.

  1. Curăţarea şi întreţinerea suprafețelor de schimb de căldură

Depunerile de pe bateriile de răcire / încălzire (vaporizator și condensator) pot obtura trecerea aerului peste suprafețele de schimb de căldură. Acestea duc la anomalii în circuitele frigorifice datorită neefectuării transferului termic necesar. De aceea verificarea, curățarea și întreținerea periodică a suprafețelor de schimb de căldură este o parte importantă a mentenanței preventive.

  1. Verificarea stării pompelor de circulație și a instalației de apă răcită

Verificarea componentelor supuse uzurii ale pompelor de circulație (rulmenți, presetupe, etc.), menținerea etanșeității si verificarea gradului de izolare a conductelor sunt operațiuni obligatorii pentru un program de mentenanță corect.

  1. Verificarea conexiunile electrice

Mentenanţa sistemului electric implică în general curăţenia contactelor, verificarea conexiunilor şi a unor elemente specifice. În urma unui test cu o cameră de termoviziune se pot detecta cu precizie conexiunile electrice oxidate sau sertizate necorespunzător, defectele din cabluri sau încărcarea circuitelor subdimensionate sau suprasolicitate.  Această simplă operațiune de verificare a conexiunilor electrice are ca beneficii  majore îmbunătățirea siguranței în exploatare și evitarea pierderilor asociate unui distrugeri parțiale sau definitive a echipamentului.

  1. Verificarea senzorilor, a sistemelor de siguranță și alarmare

Toate dispozitivele de protecţie ale echipamentelor de tip chiller trebuie puse în funcţiune şi verificate cel puţin bi-anual. Punctul de funcţionare al dispozitivelor de control se poate modifica în timp. Aceste modificări trebuie detectate, pentru a putea regla sau înlocui dispozitivele în cauză.

Program de service și mentenanță - chiller

Un serviciu de mententanță micșorează costurile de întreținere, crește eficiența energetică a clădirii, crește confortul ocupanților și garantează calitatea produselor dacă vorbim de liniile de producție industrială.

Operațiuni mentenanță chiller – Listă cu verificări (.pdf)

Descarcă lista cu operațiuni de service și mentenanță chiller: Mentenanță chiller – ANCO POLAR – Listă operațiuni verificare chiller.pdf

Autor

ing. Cosmin Redinciuc

Experiență de peste 10 ani în proiecte și lucrări HVAC & R (Heating, Ventilation, Air Conditioning & Refrigeration), automatizări, mentenanță preventivă și predictivă.

Autor

ing. Cosmin Redinciuc

Experiență de peste 10 ani în proiecte și lucrări HVAC & R (Heating, Ventilation, Air Conditioning & Refrigeration), automatizări, mentenanță preventivă și predictivă.

Shopping Basket

WhatsApp

Contactează-ne!

Telefon

0747 107 419