Conditiile de depozitare sau procesare adecvate a produselor sunt esentiale in lantul frigorific, indiferent daca vorbim despre productie, depozitare sau retele de distributie. Procesul de constructie a acestor depozite intruneste un spectru larg de activitati complicate si specifice.
Fiind un element cheie pentru atat pentru producatori cat si pentru distribuitori, succesul investitiei intr-un depozit frigorific modern presupune parcurgerea unor etape de constructie bine stabilite, incepand de la elaborarea conceptului si pana la darea acetuia in exploatare.
Pentru investitorii care isi dezvolta afacerile si construiesc depozite frigorifice noi, multe lucruri sunt deja cunoscute in ceea ce priveste constructia unui astfel de depozit, insa pentru investitorii noi, acest lucru este inca necunoscut. In acest articol ne-am propus sa facem cunoscute cateva informatii despre pasii care trebuie parcursi atunci cand vorbim despre constructia unui depozit frigorific modern.
DEPOZITUL FRIGORIFIC: DE LA PROIECT LA DAREA ACESTUIA IN EXPLOATARE
1.OBTINEREA AUTORIZATIILOR NECESARE PENTRU CONSTRUCTIA UNUI DEPOZIT FRIGORIFIC
In primul rand, trebuie sa faceti cunostinta cu cadrul legal in domeniul in care doriti sa activati. Sa cunoasteti care sunt documentele de care veti avea nevoie pentru a primi autorizatiile necesare domeniului de activitate.
Constructia unui depozit frigorific trece peste un munte de autorizatii de constructie, certificate, acorduri si o munca colectiva intre un arhitect, un inginer structurist si ingineri in instalatii de specialitate.
Trebuie sa stiti ca documentul cel mai important atunci cand construiesti este autorizatia de construire. Fara aceasta autorizatie nu putem trece la executarea lucrarilor, avand in vedere faptul ca este documentul prin care autoritatile locale isi dau avizul pentru inceperea lor. Pentru obtinerea autorizatiei de construire este necesar in prealabil de mai multe acte. De regula, acestea sunt:
• Certificatul de urbanism, de la primaria localitatii / sectorului in care se afla terenul;
• Proiectul tehnic al constructiei, de la un proiectant autorizat. Proiectul tehnic si detaliile de executie (PT+DE) reprezinta documentatia scrisa si desenata care se elaboreaza la solicitarea proprietarului, de catre cadrele tehnice de specialitate (arhitect, inginer de rezistenta, inginer de instalatii). Proiectul contine toate informatiile necesare executiei unei constructii;
• Avize si acorduri de amplasament, de la detinatorii de retele si utilitati: apa, gaz, canalizare, curent electric, de la Inspectoratul de Stat in Constructii, de la Apele Romane, Mediu, etc.
2.REALIZAREA PROIECTULUI TEHNIC PENTRU OBIECTIVUL - DEPOZIT - FRIGORIFIC
a)Determinarea operatiilor ce se vor desfasura in depozit
In acest punct, trebuie stabilit procesul tehnologic din cadrul depozitului frigorific, de la functiile esentiale care trebuiesc indeplinite, la trasaturi specifice activitatii din depozit. Informatiile legate de activitatea desfasurata pot implica operatiuni precum:
• Primirea, receptionarea si sortarea marfurilor;
• Manipularea interioara a produselor;
• Prelucrarea prin frig;
• Depozitarea si pastrarea produselor;
• Executarea livrarilor (expedierea marfurilor la beneficiari).
Fluxul tehnologic trebuie sa fie in conformitate cu cerintele Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, atat din punct de vedere structural cat si documentar.
b)Determinarea dimensiunii depozitului frigorific
Dupa determinarea operatiunilor ce se vor desfasura in depozit, urmeaza dimensionarea depozitului frigorific.
Cele mai importante etape in dimensionarea unui depozit frigorific sunt urmatoarele:
• Determinarea suprafetelor de prelucrare prin frig si pentru depozitare;
• Stabilirea unui amplasament performant;
• Calculul necesarului de frig;
• Calculul termic al ciclului de functionare a instalatiei;
• Calculul de proiectare sau alegere din cataloage a aparatelor componente.
Succesul investitiei depinde de elaborarea corecta si detaliata a necesarului de frig. Depozitul frigorific fiind o cladire destinata pastrarii produselor alimentare in conditii bine precizate de temperatura si umiditate, pentru dimensionarea corecta a acestuia se introduc o multitudine de date de intrare: de la cantitatea de produse si durata stocarii, la felul iluminatului, modul de stocare al produselor, metoda de ambalare al acestora si multe altele.
Complexitatea proiectului tehnic a depozitului frigorific si a instalatiilor aferente acestuia este data de fluxul tehnologic, de amplasament, de necesarul de frig si de performanta echipamentelor necesare desfasurarii optime a activitatii. Totodata, elaborarea proiectului se face avand in vedere o analiza cost-beneficiu in care se tine cont de modalitatile de selectie a echipamentelor, de cheltuielile de exploatare a obiectivului (de ex: mentenanta) si, de ce nu, de perspectivele de extindere.
3.EXECUTIA PROPRIU-ZISA A DEPOZITULUI FRIGORIFIC
La executia constructiei, proiectul tehnic si informatiile care au stat la baza obtinerii autorizatiei de constructie trebuie respectate intocmai. Orice modificare conduce la obligatia completarii documentatiei si reautorizarii acesteia. Coordonarea echipelor implicate in procesul de executie (constructori, instalatori, frigotehnisti, tehnologi) este un element cheie pentru realizarea unui depozit frigorific performant.
Cea mai sigura cale de a obtine maximum de beneficii din proiect este incheierea unui contract de Antrepriza Generala intre un antreprenor general si beneficiar. Conform contractului, antreprenorul isi asuma responsabilitatea pentru furnizarea tuturor materialelor, a fortei de munca, a echipamentelor si a serviciilor necesare pentru constructia proiectului, obtinerea autorizatiilor de constructie si dirijarea pesonalului si a activitatii pe santier, astfel incat proiectul sa fie livrat in termenul si in bugetul agreat. Un antreprenor general contracteaza la randul sau subcontractori pentru lucrarile de executie asupra carora nu detine experienta sau resursele necesare. Alegerea unui antreprenor general cu experinta in instalatii frigorifice poate fi un avantaj major in realizarea unui depozit frigorific, datorita specificului acestui obiectiv de constructie si a instalatiilor si echipamentelor aferente.
CONCLUZIE
In conditiile actuale este complicat de intrunit in cadrul unei singure companii, personal angajat, calificat care sa asigure intregul proces de realizare a unui depozit frigorific complex care include elemente de constructie, structura si instalatiile aferente: atat a celor frigorifice cat si a celorlalte instalatii (electrice, termice, sanitare, etc).
Realizarea unui depozit frigorific performant, tinand cont de toate aspectele importante ale procesului de constructie: de la obtinerea autorizatiilor de constructie, la dimensionarea corecta a depozitului frigorific, respectarea proceselor tehnologice sau coordonarea specialistilor in executia propriu-zisa, este in sine un proces complex ce intruneste un spectru larg de activitati complicate si specifice care insa pot fi coordonate corect astfel incat proiectul sa fie livrat in termenul si bugetul agreat in conditii de calitate.
Autor
ing. Cosmin Redinciuc
Experiență de peste 10 ani în proiecte și lucrări HVAC & R (Heating, Ventilation, Air Conditioning & Refrigeration), automatizări, mentenanță preventivă și predictivă.
Autor
ing. Cosmin Redinciuc
Experiență de peste 10 ani în proiecte și lucrări HVAC & R (Heating, Ventilation, Air Conditioning & Refrigeration), automatizări, mentenanță preventivă și predictivă.